top of page

Glädjens dag i Laxsjö – Öringen tillbaka tack vare Sportfiskarna.  2023-10-17

Andreas Karlberg från Sportfiskarna och Oskar Karlsson, Laxsjö FVO, gläds över det 14 centimeter långa exemplaret av öring som fångades under elfisket i Laxsjönoret. Foto: Anders Lundin

laxsjöfiske.jpeg

Oskar Carlsson, ordförande i Laxsjö FVO, är sannolikt en av Jämtlands gladaste personer just nu. Öringen är nämligen tillbaka i Laxsjönoret efter många decenniers frånvaro.

Jämtland brukar förknippas med vilda vatten och vilda öringar, men sanningen är att många små och stora vattendrag har svaga populationer, bland annat på grund av vandringshinder som dammar. Den lilla ån Laxsjönoret, som rinner mellan Laxsjön och vidare ner till Storån, har exempelvis varit i det närmaste tom på öring sedan flottningens tid. Det har åtminstone inte synts till någon öring ovanför den gamla dammkonstruktionen vid sjöns utlopp.
Under 2022 blev Sportfiskarna tillsammans med Laxsjö FVO beviljade medel för att förbättra miljön i Laxsjönoret, men målet att få tillbaka öringen upp i sjön.
– Förhoppningen var att vi skulle kunna skapa lite variation i denna å genom att tillföra block och död ved, samt återöppna några sidofåror, samt att riva ut den lilla damm som spärrade vandringsvägen, förklarar Sportfiskarnas fiskevårdare Andreas Karlberg.
Nu är uppdraget slutfört – och resultatet kunde inte ha blivit bättre.

Laxsonorett.jpeg

Andreas Karlberg fick både öring, lake, elritsa och abborre i Laxsjönoret. Foto: Anders Lundin

När Andreas Karlberg elfiskade i ån i mitten av oktober så fångades en öring på platsen, samt att vi såg skymten av fler.
–  Otroligt kul, det är nästan så att jag darrar, säger Oskar Carlsson och visar upp den lilla öringen som nästan måste sägas vara värd sin vikt i guld.
Öringen svarade alltså blixtsnabbt när den fick fri vandringsväg igen, och under elfisket fångades det även en elritsa, abborre och några lakar.
–  Nu ska det bli spännande att se vad som händer om några år, om det letar sig större öringar ända upp hit för att leka. Det har gjorts biotopåtgärder i Storån nedströms också, så chansen borde finnas, resonerar en glad Oskar Carlsson som riktar ett stort tack till Sportfiskarna.
–  Utan Sportfiskarnas initiativ så hade inte detta blivit verklighet !

Kategorier: 

Nyheter förstasidanMiljöStrömmande vattenRegion Norr

bottom of page